Затягат режима в горите 30.03 | 19:00

Забраняват се всички дейности в горите през нощта

От Ростислава Иванова

Промени в горското законодателство предвиждат пълна забрана за извършване на всякакви дейности в горите в тъмната част на деня и адаптирано стопанисване на горите спрямо климатичните промени. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод подготовката на "Седмицата на гората", която в България се провежда от 90 години с дейности по залесяване.

"Основно нощем се извършват незаконните практики в горите, а и не е нормално през нощта да се сече и да се извозва дървесина", категорична бе министърът. И обясни, че готвените промени в законодателната база целят съхраняващо ползване на горите.

Танева изтъкна, че новото ръководство на агроведомството ведната е предприело мерки за ограничаване на масовите нарушенията в горите. В края на 2014 г. са сформирани 173 нови мобилни екипи за проверки по горските територии и контрол на дейностите. В момента се въвежда и електронизация в цялата система на документооборота в горските дейности. На електронната страница на Изпълнителната агенция по горите (ИАР) са качени всички разрешени дейности в горите.

Междувременно днес Танева е разпоредила да бъдат уволнени всички служители в Регионална дирекция по горите в Сливен, които са разрешили изсичането на 290 дка гори в с. Кипилово в Котленския балкан. "Един от тези служители е бившият директор на Регионална дирекция по горите - Сливен, който вече е освободен. "Всички трябва да бъдат освободени до края на деня", отсече министърът на земеделието.

Заради съмнения за корупция миналата година са отнети лицензите на 26 лесовъди, допълни ресорният зам.-министър на земеделието Георги Костов. "Корупция не е доказана, но непрофесионалните действия се виждат - изготвяне на неправилни разрешителни, неточни ведомости и отчитане, изпращане на незаконни превозни билети и др.", посочи той.

Агроведомството изготвя пакет от законодателни мерки за превенция на горите с промени в Закона за горите и в 3 действащи наредби. Всички промени в горското законодателство ще бъдат одобрени с обществен консенсус, увери агроминистърът. Предвиждат се по-строги наказания и по-лесно отнемане на лиценза за нарушения и непрофесионална дейност, уточни Костов. А министърът посочи, че основните промени касаят изготвянето на планове за управление на горските територии, забраната за оголването на цели горски терени и за извършването на всякакви дейности през тъмната част от денонощието. Според нея е напълно логично да се мисли, че съответните дейности през нощта са незаконни.

Други промени касаят адаптирано спрямо климатичните промени управление на горския сектор, каза Танева и уточни: "Ще намалим чувствително интензивността на ползването на горските насаждения". Целта на целия пакет от мерки е гората да бъде ползвана съхраняващо.

Подобаващо за юбилея на "Седмицата на гората" държавата е планирала и рекордно залесяване през 2015 г., стана ясно още. Върху 14 000 дка горски територии ще бъдат засадени 7 млн. фиданки, отбеляза Танева. Извън тях обаче държавата ще залеси наново и горските територии, пострадали от обилните снеговалежи, дъждове и обледявания.

В периода 2012-2014 г. в държавните горски територии са създадени нови 35 751 дка гори, в което държавните горски предприятия са инвестирали общо 41, 2 млн. лв., стана ясно още.
За първи път националната инициатива е обявена с указ на правителството от 1925 г. Целта й е да възпитава младото поколение в обич към гората, да я съхранява и възстановява. Десислава Танева отправи призив към всички български граждани да допринесат за опазването на горите със засаждане на дръвче.

 

Министърът изрази загриженост по повод наложилите се през последните 20 години порочни практики в горите. България обаче е на 3-то място в ЕС по най-малък относителен дял на загуба на гори, информира пък зам.-министърът. Според проучване "Global forest watch” в периода 2001-2013 г. относителната загуба на гори в България е 0.21%. По негово мнение част от тях вероятно ще се възстановят, тъй като спътниците засичали гори по-високи от 5 м. 

Водещи

Най-четени