Затягат употребата на креозот в европейската промишленост 26.07 | 15:26

Веществото е токсично и употребата му ще бъде допускана след специално разрешение

От Деляна Петкова

От 1 май 2013 година в сила ще влязат нови правилата и ограничения върху използването на креозот за промишлени цели, съобщиха от ЕК.

Креозотът е химикал, употребяван върху дървени траверси за железопътни линии и електрически стълбове и за направата на огради. Той обаче е канцерогенно вещество и не може повече да бъде пускан на пазара на ЕС, освен ако някое дружество получи изрично разрешение за това, допълват от Комисията.

Употребата на креозот от обикновените потребители е забранена още от 2003 година. 

Новото решение на Комисията изменя Директивата за биоцидите и е резултат от направена оценка на риска от въздействието на креозота върху човешкото здраве и околната среда. Оказва се, че съществуват значителни рискове за околната среда, когато дървен материал, който е обработен с креозот, влезе в пряк допир с почвите или водите.

Веществото се използва за промишлена превантивна обработка на дървен материал повече от сто години. Той е сложна смес от стотици отделни съединения, включително би- и полициклични ароматни въглеводороди (PAHs), които са много вредни за околната среда и представляват неприемлив риск за бъдещите поколения.

Обработените с креозот дървени траверси все още се използват широко от железопътните компании, най-вече в селските райони или на труднодостъпни места. Добре познати са и дървените стълбове, използвани за разпределение на електроенергия или за свързване на далекосъобщителни кабели. Голям пазар за обработения с креозот дървен материал са и оградните съоръжения за селскостопански и промишлени цели.

Анализите на жизнения цикъл показват, че за някои приложения няма подходящи заместители на креозота. Ето защо държавите-членки могат да разрешават пускането му на пазара за ясно определени приложения, за които няма по-безопасни за околната среда алтернативи.

В такива случаи ще се прилагат стриктни условия, включително мерки за предпазване на работещите от излагане на вредното въздействие на креозота при боравене с обработен дървен материал. Консултацията със заинтересованите страни, които бяха част от процеса на вземане на решение, показа, че съществуват значителни социално-икономически ползи от употребата на креозота в някои видове приложения.

Най-късно до 30 април 2012 г. държавите-членки трябва да приемат и публикуват национални закони, които да се придържат към новото законодателство. То ще се прилага от 1 май 2013 г.

Водещи

Най-четени