Захарната тръстика охлажда локалния климат 18.04 | 13:50

Плантациите от захарна тръстика в Бразилия отразяват слънчевата светлина и изпаряват вода, която охлажда околния въздух

От Георги Георгиев

Днес Бразилия е световен лидери в използването на биогорива. Около четвърт от горивото за автомобили идва от захарната тръстика. Това намаля значително емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.

Учени от американския института Карнеги обаче открили, че позитивното влияние на захарната тръстика не свършва дотук. Тяхно проучване показало ясно, че разпространението на тези насажденията в области, които преди били засаждани от други култури, охлажда местния климат. Това става благодарение на отразената от листата слънчева светлина обратно в космоса и намаляването на температурата на околния въздух при изпарението на вода от растенията, информира PhysOrg.com

Екипът от Карнеги е първият, който измерва количествено директните ефекти върху климата от разпространението на захарната тръстика в области със съществуващи насаждения и пасищата керадо в централна Бразилия.

За целта учените използвали данни от стотици сателитни снимки върху 733 хиляди квадратни мили – територия, по-голяма от тази на най-големия американски щат Аляска. Те измерили температурата, албедото (степента на отразяване на слънчевите лъчи от земната повърхност), и изпарението на вода от растенията и почвата.

Оказало, че подобната на бамбука захарна тръстика отделя повече вода и отразява светлината, подобно на местната саванна растителност. Учените открили, че обръщането на естествената растителност в насаждения и пасбища затопляло саваната средно с 1,55 °C. Последващо насаждане на захарна тръстика обаче охлаждало околния въздух с 0.93°C.

Досега стандартното мислене за ефекта от промяната на екосистемите върху климата се отнасяло само влиянието на отделяните парникови газове. Според изследователя Грег Аснер обаче, става все по-ясно, че ефектите върху локалния климат зависят и от начините на използване на земите, които също са важен елемент за промените.

Водещи

Най-четени