Защитените тропически гори са в опасност 08.06 | 11:07

Едва 10% от тропическите масиви по света се управляват по устойчив начин

От Георги Георгиев

Днес големи площи от тропическите гори по света са официално защитени от унищожаване, но според експерти, тази мярка може би не е недостатъчна, за да гарантира бъдещето им.

В публикуван във вторник (7 юни) доклад на Международната организация на държавите с тропически гори (ITTO) се казва, че много от земите, които са били заделени за гори, не са управлявани устойчиво. Върху част от тях е започнало отглеждането на земеделски култури за храни и биогорива, които постепенно "изяждат" гората.

"Обезлесяването е намаляло значително и съществува значителен ръст на защитените земи" обяснява пред АП Дънкан Пур, един от авторите на доклада. В същото време той предупреждава, че перспективите не изглеждат толкова добре в бъдеще, тъй като повишаването на цените на храните и горивата ще направи покритите с гори земи много по-малко печеливши от земите, използвани за отглеждането на соя или жито.

В доклада на ITTO се изчислява че т.нар. постоянни горски богатства възлизат общо на 761 милиона хектара или 1,88 млрд. акра. - площ, която може да покрие цялата територия на Австралия. Експертите обаче предупреждават, че едва 10 процента от тези земи се управляват устойчиво и добиваните от тях дървесина, плодове и ядки са на нива, в които поддържат горите в добро здраве.

В изявлението си по повод доклада Пур каза още, че международната общност трябва да се фокусира в защитаването на останалите 700 милиона хектара гори така, че и те да бъдат управлявани устойчиво.

Базираната в Япония Международната организация на държавите с тропически гори е основана през 1986 г. и се състои от 33 страни-членки. На тяхна територия се намират 1,42 милиарда хектара гори или 85 % от общите тропически масиви.

Водещи

Най-четени