Защо акулите се гмуркат до 60 метра дълбочина? 16.04 | 13:52

При пълнолуние и когато слънцето е достигнало своя зенит, акулите се отправят към морското дъно, за да следват плячката си, сочат резултатите от австралийско изследване

От Кремена Бедерева

При пълнолуние и когато слънцето е достигнало своя зенит, акулите се отправят към морското дъно, за да следват плячката си, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от AFP.

Учени близо три години следили вертикалното придвижване на 39 акули, снабдени с акустични предаватели, край бреговете на островите Палау в Тихия океан. Наблюденията им разкрили, че с наближаването на пълнолуние акулите се отправят към морските дълбини.

Всъщност това поведение е характерно и за други морски хищници, като рибата меч и рибата тон. През деня акулите поемат към морските дълбини, когато слънцето се издига най-високо в небето, и се изкачват към морската повърхност нощем.

С изненада констатирахме, че сутрин акулите постепенно слизат към морското дъно, преди да поемат по обратния маршрут в следобедните часове, заяви Гейбриъл Виана от екипа. Акулите следват плячката си, която прибягва до сходна стратегия, и напускат окъпаните от слънчева светлина води близо до морската повърхност, за да избегнат възможността да бъдат нападнати от хищници, като например, по-големи акули.

Средната дълбочина на гмурканията на акулите е между 35 метра през зимата и 60 метра през пролетта, поясниха учени от Океанографския институт към университета на Западна Австралия и Австралийския институт за морски науки.

Откритието може да допринесе за подобряване на стратегиите за съхраняване на акулите. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One.

Водещи

Най-четени