Защо времето откачи? 13.12 | 12:10

Причината била Гълфстрийм, което било необичайно топло

От Антония Михайлова

Аномалните природни явления в Западна Европа и Северна Америка – ураганният вятър и мощните валежи – са свързани с необичайно високата температура на Гълфстрийм, заяви директорът на Хидрометеоцентъра на Русия Роман Вилфанд.

Ученият напомня, че в продължение на 10 дни в Северна Америка са се наблюдавали две мощни бури със снеговалежи, с колапс на авиационното движение, а през последните три седмици във Великобритания скоростта на вятъра е надвишавала 60 метра в секунда.

"С какво са свързани тези събития? Те са се случвали и преди. Съществуват така наречените центрове на действието в атмосферата. Един от тях е антициклонът в района на Азорските острови – сега изместен на север. Вторият център на действието е исландският циклон, който се оказа значително по-мощен от обичайното", казва Вилфанд.

Той пояснява, че исландският циклон възниква от голямата разлика в температурите между Северноатлантическото течение, познато като Гълфстрийм, и Гренландия.

"Сега Северноатлантическото течение е с 2 градуса по-топло от нормата, затова циклонът е по-силен, което и предизвиква опасните явления във Великобритания, Скандинавия и Прибалтика. По-слабо той се отразява и на северозапад в Русия", допълва ученият, цитиран от РИА Новости.

Водещи

Най-четени