Звъним на 112 за незаконна сеч и корупирани горски 07.04 | 19:30

Преди да сигнализираме трябва да проверим в сайта на ИАГ дали сечището е законно

От Ростислава Иванова

В Изпълнителната агенция по горите предстои да се създаде център за подаване на сигнали към телефон 112, на който гражданите ще съобщават за незаконна сеч и корупция в горите. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев на среща между служителите на Агенцията по горите, горските и ловни стопанства и фирмите за преработка и добив на дървесина на територията на Регионалната дирекция по горите в Кюстендил.

Специално обучени служители ще проверяват достоверността на сигналите. "Всички сигнали, свързани с горите, от 112 ще се препредавани на нас, а от нас ще бъдат изпращани по най-бързия начин за проверка по поделенията – регионалните дирекции по горите, горските стопанства, общинските горски структури и кооперациите”, посочи инж. Кръстев. "Това ще доведе до по-бърза реакция на институциите, защото целта на всички ни е да бъдат предотвратени нарушенията извършвани в горските територии", увери шефът на ИАГ.

Той напомни, че и в момента всеки гражданин може да изпраща сигнали за нарушения в горите на сайта на ИАГ, а също и да провери за дадено място дали има издадено позволително за сеч, кой и кога ще сече.

Затова Кръстев призова гражданите, преди да подадат сигнал, първо да се информират от сайта на ИАГ дали на въпросното място се извършва регламентирана сеч, за да не се пилеят излишни средства и сили за проверка на законно сечище.

 

Информация за сечите в землищата можело да се получи и от кметовете по места.

Водещи

Най-четени