Зелен транспорт – в САЩ автобусите стават все по-екологични 21.11 | 10:44

Над 50% от проектите за транспорт в САЩ са за електрически автобуси

От Ивайло Ачев

Повечето американци никога не са се возили или пък карали кола, която да се движи само с помощта на природен газ. Но милиони американци са се возили без да знаят в моторни превозни средства, които се движат на газ, пише Good.is.

От години насам в САЩ повечето общински транспортни системи се ориентират към автобуси, които използват за гориво природния газ. Сериозен пример в това отношение е Лос Анджелис – през януари тази година градът "пенсионира" последния си автобус, който използваше дизел.

В момента американското министерство на транспорта осигурява финансиране от над 112 млн. долара за общо 46 проекта за развитие на транспорта. 55% от тези проекти са свързани с пускане в употреба на електрически автобуси. Отново добър пример в тази насока е Калифорния и по-точно градчето Лонг Бийч. То получи финансиране за вкарване в употреба на хибридни автобуси. Такива возила има вече в Колъмбъс, щата Джорджия, в Де Мойн, щата Айова, в Синсинати, щата Охайо, в Лъбок, щата Тексас. А Университетът в Юта отива дори по-далеч – учреждението вече тества система за безжично зареждане на електрическите си автобуси.

Леко изненадващо, но при електрическите автобуси е по-лесно да се проектира система за зареждане, отколкото самото возило. Голямото предимство е, че те пътуват по предварително разписание и това улеснява неимоверно зареждането.

Водещи

Най-четени