Зелените технологии са на почит на Пловдивския панаир 29.09 | 12:41

Най-интригуващите иновации получиха златни медали на специална церемония

От Ивайло Ачев

51 златни медала за продукти и стоки в сферата на зелените технологии и зелената икономика - 29 за изделия на чуждестранни компании и 22 за български експонати, бяха дадени на Международния технически панаир в Пловдив, съобщават от пресслужбата на панаира. Награждаването беше част от инициативата ЕСЕН 2011 на панаира, която е посветена на зелената икономика и технологии.

Типичен пример за ползата от зелените технологии е наградата за фирма "Енерсис" АД. Компанията се занимава с производство на акумулаторни батерии, а последният ѝ продукт е позволил на работа да се назначат 100 нови служители през изминалите шест месеца.

Два златни медала получи и българската компания "МКМ продукт" за своята технология за производство на къщи-акумулатори и за най-новия модел, произведен по нея. Още в първия ден на ЕСЕН 2011 фирмата сключи три договора на обща стойност 185 млн. евро с партньори от Русия благодарение на иновацията. Технологията е разработвана в продължение на пет години.

"Нашият награден продукт се състои от 270 детайла. Всички се произвеждат в България, а с него станахме партньори на руския гигант КАМАЗ", заяви директорът на "Мадара"- Шумен Валери Симеонов. Компанията беше сред наградените.

Осем златни медала отидоха за експонати от Русия, която е страна-партньор на ЕСЕН 2011. Акцент на изложението са зелените технологии и зеленият бизнес.

Водещи

Най-четени