Зелените технологии ще доминират в Пловдив наесен 08.06 | 14:20

Интересът към изложбата за енергетика и екология „Енеко“ е с 38% по-голям в сравнение с миналогодишния

От Георги Георгиев

Бизнесът, свързан със зелените технологии и чистата енергия, се оказва проспериращ, въпреки кризата. Това показват предварителните данни за участниците в есенното издание на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 26 септември до 1 октомври тази година.

По време на събитието силно застъпени ще бъдат компаниите от браншовете, ориентирани към екологията, енергетиката, енергоспестяващите методи и уреди, оборудване за преработка на отпадъци, пречистване на водата и въздуха. Това се потвърждава от силния интерес към изложбата за енергетика и екология "Енеко", където досега заявките за участие са с 38% повече в сравнение с началото на юни миналата година, а ангажираните площи – с 57%.

Електрониката и електротехниката също ще заемат водещи позиции в бизнеса, сочат данните за изложбата "Елтех". Броят на фирмите, подали заявки за регистрация, се е увеличил със 70%, а размерът на площите – с 67% спрямо същия период на миналата година. Ръст отбелязва и изложбата "Машиностроене", като засега участниците са със 105% повече, площите – с 92%.

Като цяло 67-тото издание на панаира, което тази година ще се състои под мотото "Нов живот. Нови технологии",  отбелязва ръст от 57% в броя на фирмите и 37% за ангажираните площи, макар че до откриването му има повече от три месеца.

Страна официален партньор на панаира тази година ще бъде Русия. Официални участия вече са заявили Гърция, Турция, Словакия, и Ирак, а колективни – фирми от Германия, Полша и Сърбия.

Най-четени