Зеленият сектор в Германия се сблъсква със сериозни проблеми 02.05 | 17:34

ВЕИ индустрията в Германия е изправена пред стагнация

От Виолета Малинкова

Усилията на германския канцлер Ангела Меркел за създаването на нови работни места в сектора за възобновяема енергия срещат пречки заради орязаните субсидии и конкуренцията на китайските производители, принуждаващи индустрията да спре да наема нови кадри за пръв път от 8 години насам.

По думите на Клаудия Кемферт - старши енергиен анализатор в Икономическия институт DIW в Берлин, цитирана от Bloomberg, заетостта в германската индустрия за чиста енергия най-вероятно ще бъде в стагнация тази година, след като ежегодно създава 31 600 работни места от 2004 г. насам. Четири немски соларни компании подадоха молба за защита от кредиторите още през декември 2011 г., включително и Q-Cells SE, която е най-големият в света производител на соларни клетки.

Меркел "подкастря" соларните стимули след бума, направил Германия най-големия световен пазар за технологии, упражнявайки по този начин натиск върху местните производители, докато китайските, водени от Suntech Power Holdings Co. (STP), завземат все по-голям пазарен дял.

Ханс-Джоузеф Фел – депутат от Зелената партия и един от изобретателите на германската система за субсидии за възобновяемите енергийни източници, заяви, че политиката на правителството в момента води германската соларна индустрия към разруха. Той добави, че е разтревожен от възможността от евентуална неплатежоспособност на компаниите, закриване на заводи и загуба на работни места.

През 2004 г. Германия стана пионер в насърчаването на развитието на възобновяемите енергийни източници, въвеждайки първите надпазарни цени на слънчевата енергия. Сега обаче има риск Германия да загуби лидерската си позиция.

Водещи

Най-четени