Зелено и икономично – всяка фирма може да работи така 07.02 | 16:15

Ecotoolkit е комплект от три инструмента за управление по околна среда, където можете да пресметнете екологичния си отпечатък

От iNews.bg

При покупката на принтер за офис оборудване изберете такъв, че да може да печата двустранно. Ако обаче не разполагате с такъв принтер - менюто на програмата за разпечатване предлага възможността да печатате четни и нечетни страници, т.е. да печатате двустранно! По този начин спестявате 50% от броя на използваните листове.

Сметката: Пакет хартия от 500 листа струва средно между 7 и 9 лева и тежи около 4 кг. Като знаете, че един служител употребява между 50 и 70 кг хартия годишно, следователно той използва между 12,5 и 17,5 пакета хартия или между (12,5*7)=87,50 лева и (17,5*7)=122,50 лева. Затова като следвате тези съвети спестявате между 40 и 60 лева на служител.

Опаковките натрупват значително количество отпадъци, което може да бъде намалено, ако се работи съвместно с доставчиците и се обединят усилията на местния бизнес.

Това може да се постигне чрез:

- използване на опаковки, изработвани от моно-материали (вместо комбинация от вещества), тъй като това улеснява преработката на опаковките;

- използване на опаковки за многократна употреба, като пластмасови щайги или кошници, вместо картонени кутии или дървени щайги, като по този начин значително се намаляват количествата на натрупвани отпадъци;

- прилагане на двупосочна система на доставка, която позволява снабдителите да доставят пластмасовите щайги или кошниците, пълни с нови продукти и да вземат празните.

- избягване използването на готова храна и продукти, които генерират много отпадъци от опаковки;

- използването на пресни продукти генерира по-малко отпадъци от опаковки.

Освен това – може да изберете сезонни плодове и зеленчуци за менюто. Това означава да ограничите потреблението на енергия, свързана с техния транспорт и отопляването на парниците.

Сметката: През януари за производството и доставката до дадено домакинство на зелен фасул са необходими 5 литра петрол, докато през август са необходими само няколко сантилитра! Това ви дава също така възможност да променяте офертата си.

В допълнение към предимствата на свежестта за качеството на хранителните продукти, купуването на плодове и зеленчуци през сезона дава възможност за избягване на отдалечено производство или на производство в чужбина с техните последици за здравето (увеличена употреба на консерванти, остатъчни пестициди). И всичко това влияе и на околната среда.

Тези и много други съвети може да откриете в платформата Ecotoolkit на фондация "Тайм", насочена към малкия и среден бизнес, който има желание да намали вредното въздействие от своята дейност върху околната среда.

Ecotoolkit е комплект от три инструмента за управление по околна среда - EcoScan, Ecotips и Ecomapping – и игрово представя модели, по които всеки един управител или ръководител на малко или средно предприятие може да разиграе своя вариант, за да намали вредните въздействия на фирмата си върху околната среда.

Фирми и организации могат да го ползват, за да добият представа за моментното си (екологично) състояние, а чрез инструментите се експлицират и основните проблеми в съответния бизнес сектор. Така и всяка една фирма – кварталният ресторант, автосервизът на околовръстното или фризьорският салон - могат да намалят екологичното си въздействие, и съответно да подобрят екологичните си резултати.

Трите инструмента могат да бъдат разгледани и като отделни елементи от една опростена система за управление по околна среда (основно базирана на цикъла планирай-прави-провери-действай, следван от повечето системи за управление по околна среда). За това от фондация "Тайм", ръководители на проекта за България, препоръчват последователното ползване на трите инстумента (ecomapping > ecoscan > ecotips).

Първият модул Ecoscan предоставя информация относно въздействието върху компонентите на околната среда от дейността на дадена фирма в даден момент. Потребителят може да въведе различна информация за своята дейност - енергопотреблението, транспорта, покупките, отпадъците си и т.н.

Чрез 6-те еко карти в Ecomapping – за вода, въздух и шум, енергия, отпадъци, рискове, складиране и почви - потребителят има възможност да визуализира и сравни своя СО2 или своя екологичен отпечатък във времето. Така се получава една "снимка" на всяка една от целевите дейности, като има възможност и да се начертае схемата на съответната дейност и собствена карта на офиса, автосервиза или заведението.

Работата с "екокартите” обикновено не е цел сама по себе си, а по-скоро процес, който помага за определянето на екологичните проблеми и приоритетите. След като това е направено, Ecomapping може да послужи за основа на следващи стъпки, или за по-детайлна система за управление по околна среда.

Защо ни е необходима екологична диагностика? С получената "снимка" на въздействието върху околната среда по-лесно изтъкват онези етапи от дейността, които са най-застрашаващи природата и най-вредни за нея. А и картите могат да се съпоставят във времето.

И именно тук може да се прояви решаващата роля на консултанта и на ръководителите на фирмите. Ако те сформират план с конкретни стъпки, които да се предприемат за намаляване на вредното влияние върху околната среда, след определен период от време може да се направи втора снимка и да се види постигнатото. А и да се сметне спечеленото – в полза на околната среда.

Именно в тази посока служи и третият панел от платформата - Ecotips. В него по сектори са подредени над 250 екологични съвета, които всяка едно малко или средно предприятие може да следва – от това как могат да се подберат препаратите за почистване на офиса и как да се разберат етикетите на биоразградимите до препоръки за планиране на ефективен и икономичен транспорт, потребление на енергия и др.

В третия панел не липсва и важният критерий, за да бъде предприета дадена стъпка – тази на икономическата изгода. Затова и повечето от съветите са погледнати откъм тяхната финансова страна, а прегледът им доказва, че "зеленото" не означава непременно скъпо и непосилно финансово, дори и за малките фирми. Нещо повече, посочват от фондация "Тайм", - съветите, приложени комбинирано, се разминават категорично от обичайната представа, че "зеленото" означава допълнителни разходи.

Освен това в панела могат да се намери и да се направи справка за екологичното законодателство в страната, а от фондацията обещават да актуализират непрестанно информацията.

Трите инструмента EcoScan, Ecotips и Ecomapping могат да се използват и по отделно, като всеки един предоставя достатъчно ценна информация за екологичното въздействие и потенциални мерки за подобряването му. 

Водещи

Най-четени