Земята си отмъщава! Връща на човека всичко, което ѝ е причинил 02.12 | 21:00

Докъде я докарахме в борбата с климатичните промени

От Филипа Тодева

Повече от две десетилетия след като световните лидери се събраха за първи път, за да се опитат да решат проблема с глобалното затопляне, животът на Земята се е променил, а не само климатът. Вече е почти сигурно, че 2014 година ще се окаже най-горещата до момента.

Става все по-горещо, атмосферата е наситена с парникови газове, по-пренаселено е и явно.

Данните са категорични. Емисиите въглероден диоксид са се увеличили с 60%. Температурата на планетата се е повишила с шест десети от градуса. Нивото на морското равнище също се е покачило с 7,6 см. За две десетилетия населението на Земята се е увеличило с 1,7 млрд. души. Над 4,9 трилиона лед от Гренландия и Антарктида са се стопили.

"Казано на прост език, ние набързо преобърнахме планетата и тя започваме да страдаме от последствията", коментира Майкъл Опенхаймер, професор по геонауки и международни отношения в университета Принстън.

Дипломати от 190 страни започват днес преговори в Лима, Перу, за да проправят пътя на международния договор за климата. Еколози и природозащитници от цял свят се надяват, че той може да бъде изработен през следващата година.

Нашият свят се променя и последствията са наистина притеснителни.

От 1992 година досега е имало повече от 6600 големи климатични и водни бедствия по целия свят. Те са нанесли щети за над 1,6 трилиона долара и са отнели живота на повече от 600 000 души.

Водещи

Най-четени