Зимните курорти поискаха приемане на поправките в Закона за горите 15.02 | 15:27

"Не" на псевдоеколозите, ревнаха хора от Банско, Смолян, Самоков и т.н.

От Ивайло Ачев

Конкурентоспособен зимен туризъм или планини-резервати – решете най-сетне, призоваха в протест пред Народното събрание активисти на Националната гражданска коалиция "Природа за хората и регионите".

В протеста участваха около 1000 души от Банско, Сепарева баня, Самоков, Смолян, Дупница, Добринище и Разлог. Те поискаха да бъдат гласувани промените в Закона за горите и да бъдат спрени псевдоеколозите, които за превърнали защитата на природата в свой собствен бизнес и "упражняват екологичен рекет".

Според председателя на "Природа за хората и регионите" Филип Цанов години наред едни и същи хора твърдят, че "20 нови лифта и 100 километра ски писти" ще доведат до екологична катастрофа. Истината обаче е, че на едва 0,003% от горските територии на страната има съоръжения за зимен туризъм, казва Цанов.

"Депутатите, които не подкрепят текстовете за промените в Закона за горите, касаещи развитието на зимния и ски туризъм, създаването на нови работни места и достоен живот за жителите на прилежащите курорти, след точно година няма да са добре дошли в нашите региони”, каза Филип Цанов.

Цанов не пропусна да подчертае, че дотук се е стигнало заради влезлия в сила през април миналата година Закон за горите. Тази норма срина плановете за развитие на общините от планинските региони, каза Цанов, който напомни, че в закона има текстове, които блокират строежа на линейни съоръжения в горските територии. Той добави, че коалицията "За да остане природа в България" демонизира почти всички български индустрии и ги обявява за унищожители на българската природа.

Водещи

Най-четени