И лалетата разцъфнаха 04.03 | 14:05

Кичестите сортове красят парка на Ботаническата градина в Балчик

От Теодора Кокаланова

В Университетската ботаническа градина в Балчик първите стръкове в Парада на лалетата разцъфтяха. Причина за ранния цъфтеж е необичайно топлата зима, съобщават от парка. 

Сред най-ранните предвестници на пролетта е червеното лале от сорта "Торонто", клас "Грейги", който е най-близо до дивите лалета, уточни инспекторът по озеленяването Петя Георгиева. С багри в жълто краси парка кичесто лале от сорта "Монте Карло", напъпило е и цвете от сорта "Монсела".

Тази пролет в Ботаническата градина се очаква да цъфнат над 60 000 стръка лалета от 128 сорта, уточни Петя Георгиева. По думите й вероятно от втората половина на март цветните фигури с най-голяма колекционерска стойност ще радват посетителите в "Божествената градина" и в "Разсадника".

Сред най-новите сортове в колекцията е "Рококо", чиято чашка трябва да разцъфти в черно, червено и зелено. "Дебютанти" в парка са и двуцветните лалета "Принцеса Ирен" - оранжево с виолетови щрихи и "Естела  Режнвелд" - червено с бяло, посочиха специалистите. Пролетта в Университетската ботаническа градина идва и с уханието на 80 000 стръка виоли от 30 сорта. Заедно с първите теменужки вече цъфнаха и парички и минзухари, има и напъпили нарциси, съобщи БТА. 

Водещи