И мечките имат нужда от зъболекар (СНИМКИ) 07.10 | 16:01

Пет животни са били прегледани под пълна упойка

От Цанка Донкова

Ако си мислите, че зъболекарите са само за хората, дълбоко бъркате. Денталните специалисти всъщност може да се грижат за зъбите и на животните. Но ако ежедневието на зъболекарите на кучета, котки и зайци не звучи толкова вълнуващо, то за деня на специалистите, които преглежда мечки, не е така. Но ако си мислите, че работата им е прекалено опасна, то тук е моментът да кажем, че мечоците са под пълна упойка, докато се грижат за кариесите им.

През изминалия уикенд в Парка за танцуващи мечки край Белица е бил осъществен ежегодният ветеринарно-медицински преглед на животните, съобщават от фондация "Четири лапи".

Пет мечки са били прегледани под пълна упойка, след което немският зъболекар д-р Марк Лозе се е погрижил за лечение на зъбите им.

Един от основните здравословни проблеми на мечките според експертите са развалените зъби. От времето, когато са били танцуващи мечки, кучешките зъби на повечето от тях са били изрязвани с ножовка, за да се намали риска от сериозни травми при нападение над хора.

Останалите са били частично или напълно унищожени вследствие на лошите условия на живот и вредната храна, с която са били хранени от предишните си собственици. Поради тази причина здравословното състояние на всяка спасена мечка в парка се следи постоянно.

Д-р Марк Лозе се грижи за зъбите на мечките в парка край Белица от 2007 г. Поради невъзможността пациентите да бъдат държани дълго време под пълна упойка, лечението на всяка мечка се извършва на части в продължение на няколко години, като първоначално се отстраняват онези зъби, които са в най-лошо състояние, а след това на здравите зъби с увреждания се правят пломби, допълва БТА.

Тези дни са били прегледани двама от най-младите и силни обитатели на парка - мечоците Монти и Боби. За Монти това е бил първи преглед при д-р Лозе, който е установил наличие на два кариеса. За около час медикът е успял да излекува единия, а другият ще бъде изчистен следващата година, заради риска от продължителна упойка. Боби е трябвало да се раздели с един развален зъб, а друг е бил пломбиран.

Специалистите са се погрижили и за три от "дамите" в мечия парк - Мариана, Сейда и Габриела.

Водещи

Най-четени