И рибите си "ръкомахат" 24.04 | 16:17

Хищните риби посочват с жестове на по-подвижните и по-ловки свои компаньони в ловуването

От Кремена Бедерева

Хищните риби от семейство Serranidae, което включва и гигантския групер, посочват с жестове на по-подвижните и по-ловки свои компаньони в ловуването местата, където се е скрила плячката им, сочат резултатите от изследване, цитирани от AFP.

Рибите Serranidae често ловуват заедно със змиоркоподобни, наполеонови зеленушки и октоподи. Тези видове извличат изгода от ловуването си заедно с риби Serranidae, защото достигат до недостъпни за тях места, уточнява БТА. Редуан Бшари от университета в Нюшател, Швейцария, и колегите му от Кембриджкия университет установили, че когато са открили недостъпна за себе си плячка, рибите Serranidae изправят тялото си във вертикално положение над мястото, където тя се е скрила.

Главите им са надолу и показват къде се е скрила плячката. Това е сигнал за обещаващ улов, се казва в комюнике на университета в Нюшател. Въпросното поведение е наблюдавано в коралови рифове край бреговете на Египет и Австралия.

"Подобни жестове в животинския свят досега бяха открити единствено у някои видове маймуни и у гарвани, поясниха учените. Съществуването на това поведение при рибите свидетелства, че способности за комуникиране в общност, включваща различни видове, могат да се развият дори у прости живи организми." Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Водещи

Най-четени