И те си имат проблеми с емоциите 15.10 | 10:40

Маймуните бонобо изпитват същите трудности в общуването като хората

От Антония Михайлова

Маймуните бонобо, останали без родители в ранно детство, също като осиротелите деца изпитват трудности с управлението на своите емоции и изграждането на отношения, става ясно от статия, публикувана в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Измервайки проявата на стреса и емоционалната възбуда при човекоподобните маймуни и как те се справят с тях, успяхме да потвърдим, че ефективната регулация на емоциите е естествена съставка на съпреживяването. Това позволява на човекоподобните маймуни и хората да възприемат чуждия стрес, без самите те да изпитват прекалена емоционална натовареност", пояснява Франс де Ваал от университета Емори в Атланта.

Ваал и колегата му Зана Клай наблюдавали маймуните бонобо в резерват в Конго, където живеели както родени там маймуни, така и маймуни сирачета, спасени от ръцете на бракониери, за които в ранна възраст се грижели хора.

Детайлното заснемане на всекидневния живот на маймуните позволило на учените да наблюдават как те се справят с емоциите си и как реагират на чувствата на другите. Те открили, че маймуните, които по-добре се справяли с емоционалното натоварване, повече съчувствали на другите – по-често целували, прегръщали и докосвали маймуните, които изпитвали стрес.

Сирачетата се справяли със стреса доста по-зле. Ако сирачето загубело спор, то крещяло няколко минути след това, докато другите маймуни забравяли за поражението след секунди. Точно по същия начин децата имат нужда от връзка с родителите си, за да се научат да контролират емоциите си и да изграждат отношения с хората, отбелязват учените.

Бонобо се смятат за едни от най-близките родственици на човека – генетично те са сходни с нас не по-малко от шимпанзето. Изследванията показали още, че бонобо са най-способни към съчувствие сред всички маймуни, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени