Игра на гоненица в центъра на София между протестиращи и полиция* 15.06 | 20:53

Орлов мост беше предварително обезопасен с метални ограждения

От Андриян Георгиев

Третият пореден протест на природозащитници срещу Закона за горите се превърна в игра на стражари и апаши по централните улици на София. Близо 2000 души се събраха и тази вечер на протест в началото на Борисовата градина.

Тази вечер обаче протестиращите завариха Орлов мост обграден - огромен брой полицаи бяха направили кордон около Цариградско шосе и не допускаха свободното движение на хората освен при качване в превозно средство на градския транспорт. Паркът също беше пълен с полицаи, които очакваха да започне третата блокада на движението. По тротоарите на няколко места имаше предварително наслагани метални ограждения - полицията се беше подготвила да отбранява заветния Орлов мост.

Предварително обаче природозащитниците бяха обявили, че блокада няма да има. На кратък и импровизиран митинг беше съобщено, че днес премиерът Бойко Борисов е дал думата си да върне за промени Закона за горите.

Днес следобяд между представители на протестиращите, между които и двама арестувани вчера, представители на неправителствени организации и Бойко Борисов е бил проведен първи кръг преговори по текстове от закона. Именно тогава премиерът е обещал скандалните текстове да бъдат променени. Според природозащитниците текстовете са лобистки и в полза на определен кръг хора, сред които Цеко Минев и Цветелина Бориславова

Така за втори път за няколко дни премиерът ще трябва да се намесва срещу втори закон, приет от депутатите му от ГЕРБ в Народното събрание, след като вече поиска от президента да наложи вето върху съдебния.

Въпреки тези уверения протестиращите не се отказаха и днес и направиха шествие към президентството. Полицията спря движението по жълтите плочки, а хилядите природозащитници с песни, скандирания и под шума на свирки и барабани тръгнаха. Протестиращите се предвижиха по бул "Цар Освободител", като блокираха движението на пресечката с "Раковски".

За пореден път и лозунгите им бяха цветущи: "Планината ражда хора, а полето – Бойко!", "Не преговаряй с дърваря, вземи му брадвата!". Най-скандираният призив обаче беше "вето" и "Долу Цеко от Алеко". На плакатите можеше да се прочете: "Народът налага вето!", "Искаме природа, не искаме бетон", "Спасете горите от закона" и др.   

Една част от протестиращите срещу промените в Закона за горите пристигнаха пред президентството, като там завариха няколкостотин души. Полицаи бяха обградили сградата на бул. "Дондуков” 2, които да спират нашествието.

В целия център на столицата имаше патрулки и засилено полицейско присъствие.

Блокадата на "Раковски" на фона на Военния клуб и Руската църква продължи повече от 40 минути, като младежите бяха обгради от полиция и жандармеристи. Няколко полицаи-мотористи направиха опит да разсекат блокадата, но се отказаха с цел да не наранят насядалите на пътното платно млади хора.

По време на днешния трети протестен ден беше явно, че полицията има специални заповеди и повечето служители на реда се държаха подчертано любезно с протестиращи. Изненадващо обаче в един момент голяма част от полицаите се оттеглиха, а природозащитниците се запътиха отново към Орлов мост.

Покрай Народното събрание обаче пътят им беше преграден и за алтернативен маршрут шествието премина по "Аксаков" и останалите по-малки улички. След което беше блокирано движението по "Евлоги Георгиев".

В продължение на 40 минути и двете ленти на булеварда бяха блокирани, въпреки опитите на полицията да разкъса групата на протестиращите.

В един момент, когато по едното платно полицаите започнаха да пропускат коли, изненадващо от отсрещната страна на Цариградско шосе група от 20-30 младежи отново се настани на платното.

Регулировчици пропускаха автомобили и градски тарнспорт само по Цариградско шосе, а плътен кордон не допускаше излизането на протестиращи и на този централен булевард.

И днешният протест не се размина без арестувани обаче. Няколко от най-шумните младежи бяха откарани в полицейски бус.

Около 22 часа протестиращите се разотидоха, скандирайки "Утре пак!”. 

________________________________

*Информацията е актуализирана към 23:00 часа. 

Водещи

Най-четени