Играем си на богове и ще си платим за това 26.11 | 20:11

Човекът страшно много иска да прилича на Създателя, да скрива слънцето, да сътвори дъжд

От Филипа Тодева

Играем ли си на богове? Въпросът поставя Daily Mail пред специалист по климата от Университета в Бристол.

И наистина! Играе ли си човечеството с божественото, като се опитва да влияе на природните закони чрез т.нар. геоинженерство?

Възможно ли е глобалното затопляне да бъде забавено или дори спряно чрез подобен подход?

Д-р Уотсън смята, че намесата на човека в планетарния ред не е уместна и е дори притеснителна.

1440216Геоинженерството има за основна цел противодействието на климатичните промени и последиците от тях. Привържениците му използват различни методи, за да повлияят на природата. Известно е например предложението да се "инжектира" вода в атмосферата, за да се намали слънчевата светлина. Водещият изследовател обаче предупреждава, че това не е безопасно и дори споделя, че е "ужасèн" от това, което технологиите могат да причинят на Земята.

478302Великобритания изразходва десетки милиони евро за финансирането на подобни футуристични проекти. Но д-р Матю Уотсън е на мнение, че търсените резултати са все още далеч от реалните. Нещо повече – влиянието върху планетата може да бъде пагубно – възможно е да променят количествата на валежите, да причинят засушаване и дори да навредят на озоновия слой на атмосферата.

Всички тези опасения карат специалиста да смята, че може би сме се провалили като планетарни настойници.

"Това е повратен момент за отношенията ни със Земята и с природата. Това коренно променя начина, по който седем милиарда души ще си взаимодействат със света, и аз не съм сигурен, че системата ще бъде контролируема по начина, по който искам", споделя д-р Уотсън.

1068271В този смисъл той се опасява, че ще дойде време, в което човечеството няма да има друг избор, освен да започне да влияе на природата и да променя климата чрез технологиите.

Водещи

Най-четени