Избелване на коралите погубва Големия бариерен риф 20.04 | 15:22

93% от тях са засегнати от невиждани досега размери на епидемията

От iNews.bg

Големият бариерен риф е засегнат от невиждани досега нива на избелване на коралите, достигащи 93%, сочи австралийско изследване, цитирано от БТА.

 "Никога досега не сме виждали избелване, достигащо такава степен", коментира Тери Хюз, който оглавява изследователския екип на Националната работна група по избелването на коралите.

 "Само седем процента от рифа е избегнал епидемията. В южния край повечето корали са минимално засегнати и би трябвало скоро да се възстановят. Но в северния край между 60 и 100 процента от коралите в 316 рифа са избелени", допълни той.

Екипът е провел изследване от въздуха на 911 самостоятелни рифа, за да установи нивото и сериозността на избелване на разстояние 2300 километра в Големия бариерен риф в Североизточна Австралия. Резултатите са били потвърдени от екипи гмуркачи, които продължават да измерват разпространението на явлението.

 Явлението "избелване" се наблюдава, когато коралите губят цвета си, защото живеещите в тях водорасли умират заради промени в околната среда като покачване на температурите или подкиселяване на океаните. Те могат да се възстановят, ако ги реколонизират водорасли. Междувременно обаче се поддават по-лесно на ерозия и други заплахи.

 

 През 2015 г. Рифът не беше включен в Списъка на застрашените природни обекти на ООН, само защото Австралия изготви защитен план до 2050 г., включващ контрол на изхвърлянето на отпадъци, ограничаване на развитието на пристанищата и пречистване на водата, достигаща рифа.

Водещи

Най-четени