Източна Европа – еко отличник, но само на хартия 09.12 | 13:12

Спадът в емисиите не се дължи на залесяване, енергийна ефективност или „зелени“ технологии

От Любомир Тасев

На хартия страните от Източна Европа са отличниците на Протокола от Киото, като отчитат намаление на парниковите си емисии.

Този резултат обаче, дължащ се на срива на комунистическата промишленост, не бива да замаскира недостатъчните усилия, посочват екологични неправителствени организации, цитирани от Франс прес.

Докато бъдещето на Протокола от Киото тегне като Дамоклев меч над климатичната конференция на ООН в Канкун, Източна Европа отчита завидно намаление на парниковите емисии: с 52 на сто в Румъния спрямо 1989 година, с 50 на сто в България и с 27,5 на сто в Чехия.

Протоколът изисква от европейските страни намаление на тези емисии с 8 процента между 2008 и 2012 година спрямо 1990 година.

"България беше истински шампион при спазването на ангажиментите си", посочи пред АФП Георги Стефанов, експерт по въпросите на климата към Световния фонд за дивата природа (СФДП - WWF).

Този успех обаче не се обяснява нито с политика на залесяване - България изсича повече дървета, отколкото засажда - нито с особена енергийна ефективност на сградите, нито с усилията на промишлеността да въвежда "по-зелени" технологии, изтъква експертът.

Водещи

Най-четени