Има ли още лобистки текстове в новия Закон за горите? 28.03 | 15:04

Природозащитници дават примери за "лобистки текстове" в нормата

От Ивайло Ачев

За нови лобистки текстове в спорния Закон за горите предупреждават от природозащитната организация "За да остане природа в България".

Според природозащитниците на второ четене в Комисията по земеделие и гори в Народното събрание ще се гледа текст, който отпадна преди години. Става въпрос за разрешение горите до 2 хектара да се ползват без горскостопански програми.

Друг текст, които "За да остане природа в България" счита за лобистки, касае строителството от горски фонд. Текстът предвижда още строителство без изключване от горски фонд – този път към просеките за лифтовете и влековете са добавени горните и долните им станции и съпътстващата инфраструктура.

От коалиция "За да остане природа в България" припомнят предложенията си към депутатите за изменения в Закона за горите:

- да не се разрешава застрояването на държавните гори в защитените територии от частни лица.

- да не се поощрява съществуването на "гори на хартия". Ако някой иска да застроява една гора, нека следва процедурата, но тази територия да не се води повече "гора".

- строителството на нови курорти да се разрешава само след областен план за развитие на горите или общ устройствен план.

- всяко ползване на горите държавна собственост да се заплаща, включително за заградените ловни територии.

- да не се въвеждат мерки, които поощряват изсичането на горите.

- да не може да се удължават с административно решение сроковете за ловуване. Във всички закони за лова досега това е решавано от Народното събрание.

Водещи

Най-четени