Инвеститорите губели интерес към енергия от ВЕИ в България 05.12 | 08:01

Новият закон за енергията от ВЕИ бил причината

От Андриян Георгиев

Международната компания AES Geo Energy планира да построи втори ветроенергиен парк край Каварна.

Това съобщи управителят на българо-германското дружество Geo Power Томас Функе, цитиран от БТА.

Компанията проектира парк край Силистра, има намерение да получава електричество от силата на вятъра и в Турция.

След приемането ни в Европейския съюз пред България е поставено изискването да приеме програма за  устойчиво дългосрочно развитие на вятърната електроенергия за осигуряване на 16 на сто от енергията от ВЕИ до 2020 г. Ако не изгради собствени ВЕИ електроцентрали, България ще трябва да закупи процентите, които не ѝ достигат, от други страни. 

Производството на екологично чиста енергия и конкретно добивът на енергия от вятър е нова за страната дейност. Все още липсва достатъчно опит и добра нормативна база. Според Томас Функе новият закон за  енергията от възобновяеми източници, приет през април, се приема противоречиво от инвеститорите в България. Това му давало повод да смята, че те вече нямат афинитет към възобновяемата енергия.

Преди година и половина AES Geo Energy - съвместно дружество между американската енергийна компания AES и българо-германското Geo Power, завърши най-големия в Югоизточна Европа ветроенергиен парк "Свети Никола" с инсталирана мощност 156 мегавата, припомни Томас Функе. 

Той посочи, че паркът все още не работи с пълен капацитет, а с 80 на сто от планираната мощност заради проблеми в присъединяването  на произведената електрическа енергия. Управителят на Geo Power обясни, че в момента на пуска НЕК не била готова да приеме произведената от силата на вятъра енергия. Това според него може да стане след завършването на две подстанции - в каварненското село Видно и край град Добрич.

За да ускори работата по реализирането на проекта, Geo Power участва в закупуването на земята за съоръженията и в строителството на новия електропровод. "Когато се уверим, че НЕК е в състояние да присъедини към националната енергопреносна мрежа цялата произвеждана от нас електроенергия, в рамките на година, година и половина ние ще сме готови да построим новия парк, каза Томас Функе.

Той отбеляза, че за година и половина, откакто е пуснат в експлоатация, специалистите от ветроенергийния парк край Каварна са натрупали ценна информация за "поведението" на енергопреносната мрежа в различен режим на работа на ветрогенераторите. Наблюденията им са систематизирани и ще им послужат, когато централата достигне проектната си мощност. Паркът "Свети Никола" се обслужва от 6-7 души плюс 18-20 техници - представители на фирмата-производител на турбините.

Към персонала е назначен и биолог, който наблюдава и се грижи за безопасността на птиците. В близост до площадките на ветрогенераторите, които са разположени върху площ от 60 кв. км, се намира Виа Понтика - един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.

Ако към територията на парка се доближи ято птици, се задействал радар, който след 7-8 завъртания спира движението на витлата на един или няколко генератора, обясни управителят на Geo Power. Възстановяването на предишната им скорост отнема около пет минути. Според него флората и фауната се приспособявали към промените, наложени от работата на парка. По време на прелет птиците се нагаждали към височината на турбините с височина 150 метра и заобикаляли препятствията. Ятата навлизали в обсега на ветрогенераторите само при намалена видимост, но тогава се задействали радарите и спирали витлата. Изключение правели младите хищни птици, които се заигравали с движещите се лопати и се случвало да бъдат ударени.

Германският специалист се позова на официално проучване за опазване на птиците на американския континент, което сочи, че броят на птиците, убити от вятърни турбини, е едва 0,03 на сто от броя птици, убити от домашни котки. Според статистиката, ако една котка през живота си унищожава от 5 до 100 птици, то една вятърна турбина става причина да загинат от нула до две птици.

Живеещите край ветрогенераторни паркове е възможно да имат проблеми с шума и сенките, които хвърлят кулите и перките при изгрева и залеза на слънцето, отбеляза Томас Функе. Звукът според него не бил силен, но постоянните му пулсации дразнят и не са за подценяване. Затова е въведено изискване турбините да са отдалечени от 500 до 800 метра от населени места. А сенките с дължина от 128 до 135 метра се избягват,  когато помежду им се оставя по-голямо разстояние. Тези изисквания били спазени при изграждането на парка край Каварна.

Управителят на Geo Power каза, че работи в областта на вятърните проекти от 1998 г. В България идва през 2003 г., когато в страната още няма законодателство за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). През 2006 г. към Geo Power се присъединява американската енергийна компания AES и се учредява AES Geo Energy. Томас Функе преживява зората на вятърната енергетика у нас, която някои сравняват със златната треска в средата на XIX век в САЩ.

Той смята, че след закриването на ядрените реактори в АЕЦ "Козлодуй" България рано или късно ще се възползва от правото да изгради нов блок в атомната ни централа или ще пристъпи към строежа на АЕЦ "Белене". Тези ядрените мощности ще бъдат достатъчни и няма да е необходимо да се инвестира в алтернативни източници, посочи той. 

Оскъпяване на електроенергията у нас щял да настъпи, ако към микса от ВЕИ се включат фотоволтаиците и  биогаза, смята немският инвеститор. Това обаче не се отнасяло до вятърната енергия, защото в момента тя е само с 0,5 евроцента по-скъпа от енергията, получавана от въглища. Според него цената на електроенергията до крайния потребител сега е изгодна за гражданите и е по-ниска от електроенергията в Европа. По думите му в момента едно домакинство в България плаща 9-10 евроцента за 1 киловат, докато в Централна Европа едно домакинство плаща 18-20 евроцента. В този случай НЕК печели много малко и затова  няма средства за рефинансиране в инфраструктура за присъединяването на зелената електроенергия, коментира Томас  Функе. 

Водещи

Най-четени