Инвестициите във ВЕЦ - удобни за местната икономика 17.04 | 11:07

Или предимствата пред избора да се инвестира във ВЕЦ

От Елица Елефтерова

Има много предимства пред избора да се инвестира във водно електрически централи (ВЕЦ). Те имат ниска цена, която е относително постоянна във времето, защото са независими от други горива или от изчерпване на източниците на енергия.

Освен това, инвестициите във ВЕЦ са със сравнително малки инвестиционни разходи, а централите се строят бързо, особено малките ВЕЦ, което са до 10 мегавата. Друго предимство е, че такива инсталации могат да бъдат строени върху относително малки водоизточници.

Централите от този тип се вписват много добре в околната среда и не й пречат. В немалко случаи инвеститорите правят малки микроезера до ВЕЦ-овете, които могат да бъдат ползвани от местните жители за напояване на земеделските площи. 

Според Живко Иванов от Съюза на производителите на екологична енергия, инвестициите във ВЕЦ са удобни за местната икономика, но са недооценени от местното управление – общини и общински организации. Чрез ВЕЦ проекти според него могат да бъдат привлечени икономически активни предприемачи.

Иванов посочи шивашките фирми в Южна България, които още с първите прояви на кризата са преместили дейността си в Азия и други страни, където има евтина работна ръка. Според него, инвеститорите в енергия не са от такъв конюнктурен тип.

Той смята, че чрез инвестициите във ВЕЦ се създават условия за устойчив местен бизнес. Тези инвеститори са полезни за общините и защото използват услугите на местните фирми и продукти.

Най-важното обаче е, че инвестират в подобряване на енергийната инфраструктура и изграждат или реновират спомагателната инфраструктура – междуградски пътища.

Освен това, грижейки се за скъпите съоръжения, се грижат и за коритата на реките, укрепват бреговете и така предпазват от наводнение местностите, където се намират, смята Иванов.

Водещи

Най-четени