Искаме спиране на наказателна процедура за вредните емисии 14.08 | 15:27

Начертани са мерки за намаляване на серния диоксид

От Десислава Маданска

България ще иска спиране на наказателната процедура, започната от Европейската комисия заради емисиите азотни оксиди. Причината за тази стъпка е очакваното спазване за тази година на пределните норми за емисии от прах и серен диоксид, създавани от големите горивни инсталации. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова след заседанието на кабинета.

Министърът обясни, че глобите в такива съдебни процедури в ЕС са много сериозни и се измерват с десетки милиони евро. По думите ѝ се търсят възможности да бъде спазен допустимият максимум на емитиране за азотните оксиди от тези инсталации. Тя посочи, че това може да стане само с ползването на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и намаляване на работата на ТЕЦ-овете.

На заседанието си кабинетът прие доклад, изработен от ресорното министерство (МОСВ) и енергийното министерство за намаляване на емисиите на вредни вещества, създавани от големите горивни инсталации.

При присъединяването към Европейския съюз България се е съгласила да спазва определени тавани от тези емисии, обясни Михайлова. Те се отнасят за два периода от 2008-2011 година и след 2012 година. Следят се емисиите от серен диоксид, азотни оксиди и на прах. По думите ѝ за първия период България трайно надхвърля тези допустими максимални нива, въпреки тенденцията за намаляване. Причините за нарушенията са липсата на инвестиции в пречиствателни инсталации и в значително използване на ТЕЦ-овете спрямо предходни периоди.

Целта на мерките, които те ще предприемат, е да не се стига да крайни действия като затваряне на централи, допълни тя. Според министъра проблемът със серен диоксид може да се подобри с повишаване на нивото на сероочистката и ползване на въглища с по-малко съдържание на сяра. Намаляване на азотните оксиди можело да се постигне чрез използването на модерна технология.

Водещи