Искате да бъдете здрави, започнете с покоряване на екопътеките 06.03 | 11:40

Вижте къде ще бъде разкрит нов природен маршрут

От Теодора Кокаланова

Нова екопътека край Земен ще разкрие природните красоти на района. Почитателите на еко туризма ще имат възможността да стартират здравословния си поход от подножието на Конявската планина. Дългият 2900 метра маршрут започва от местността "Орлово гнездо" на около 500 м от Земенския манастир, преминава през четири площадки и завършва до първия тунел на жп линията, съобщи зам.-кметът Даниела Владимирова. 

Трасето преминава през ливади край бреговете на река Струма, широколистни гори и живописни кътчета. На площадките ще бъдат разположени маси, пейки, детски съоръжения, барбекюта и информационни табели. Алейна мрежа ще свързва съоръженията, като една от площадките ще носи патриотичното име "Мой роден край". 

В овално съоръжение ще могат да се водят образователни беседи, да се изнасят лекции и организират дискусии на открито. Мястото ще бъде достъпно и за деца. Общината планира да монтира фитнес уреди на второто туристическо селище за палатки, а на четвъртата площадка е предвидено изграждане на дървена кула за наблюдение на рядък вид птици.

Ще бъде издигната и стена за катерене с 80 стъпала и метален парапет с дължина 72 м. Екопътеката се финансира по Програмата за развитие на селските райони, като проектът е на стойност 337 336 лв, предаде БТА.

Водещи

Най-четени