Испанците ще си плащат, задето слънцето им свети 16.10 | 11:17

Властите обмислят данък за използването на слънчеви панели

От Антония Михайлова

Слънцето свети безплатно за всички – така е било от незапомнени времена. Сега обаче всичко може да се промени. Испанските власти планират въвеждането на налог на слънцето, който според тях ще помогне на страната да разплаща непосилните си дългове, съобщава тв RT.

Страната продължава да преживява икономическа криза и властите излезли с доста необичайно предложение – да въведат данък за слънчевата енергия. В някои испански градове слънцето свети по 3000 часа на година, благодарение на което страната е един от основните производители на слънчева енергия. Но тя е толкова много, че в момента производствената мощност превишава търсенето с 60%. Така правителството сериозно задлъжняло към производителите.

За да намалят използването на слънчеви панели, властите решили да обложат с данък техните притежатели. С други думи, те планират да прибират пари от инициативата, която сами наложили в последните десет години.

Критиците твърдят, че налогът няма да позволи на Испания да съответства на европейската стратегия за възобновяема енергия, което ще създаде опасен прецедент за другите бедстващи страни от Евросъюза, например Гърция.

Националната енергийна комисия на Испания нарекла предлагания налог "икономически нецелесъобразен и дискриминационен". Потребителите на слънчеви панели твърдят, че поради данъка ще им излиза по-евтино да си купуват електричество от големите компании, а мнозина вече започнали да свалят собствените си слънчеви панели.

Правителството твърди, че това е справедлив налог, тъй като тези, които използват енергията на слънцето, се нуждаят от обикновената енергосистема, а получените пари ще се изразходват за техническото им обслужване.

Водещи

Най-четени