Кабели по дъното на морето ще осигуряват ток на гръцките острови 19.08 | 11:09

Целта е да се избегнат сривове в електропреносната мрежа като тези, оставили на тъмно в продължение на дни остров Санторини

От Кремена Бедерева

Гърция разработва проект за прокарването на електрически кабели по дъното на морето, които да свържат  островите с континенталната част на страната, за да се избегнат сривове в електропреносната мрежа, като тези, оставили на тъмно в продължение на дни остров Санторини, съобщава сп. "Епикера". 

Проектът е на стойност 3,5 млрд. евро и предвижда с кабели по морското дъно да бъдат захранени островите в Егейско море и о-в Крит. 

Министерството на околната среда на Гърция е обявило конкурс, като първоначалната реализация на проекта ще започне с полагането на кабели, които да свържат Цикладските острови с континенталната част. 

Гърция е държавата с най-много острови в Европа и снабдяването им с електричество по дъното на морето е  най-голямата и най-добра инвестиция в инфраструктура за следващите поколения, каза министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени, уточнява още БТА.

Водещи

Най-четени