Как в Австралия решават проблема със застаряващите фермери 09.01 | 10:31

Младежи се учат как се работи във фермата, а еколозите се борят за облекчаване на условията за вземане на земи под аренда

От iNews.bg

Австралия е изправена пред сериозен проблем в областта на хранителната индустрия – няма достатъчно фермери, а и тяхната средна възраст стремително се увеличава и вече е близо до 60 години.

Това означава, че само след пет години голяма част от производителите на хранителни продукти ще се пенсионират, разкриват от екологичното движение Slow Food. Разбира се това не означава, че магазините ще останат празни, но пък Зеления континент ще се превърне в основен вносител на храни. Местните сортове постепенно ще западнат и изчезнат, алармират еколозите.

Решението на този проблем се крие в малки бутикови ферми, където се произвеждат местни продукти. Тези ферми се управляват от ентусиасти, на които не им липсва желание да работят и отглеждат характерните за Зеления континент растения и съответно да произвеждат хранителни продукти.

Но това, което прави тези ферми различни, е възможността за стажове за студенти от различни области. Младежите се научават как се произвеждат храните и опитът показва, че много от тях в действителност се запалват от идеята.

Единствената слаба страна на тази програма обаче се оказва невъзможността студентите да приложат на практика наученото във фермите. За да бъде създадена и разработена една ферма са необходими доста пари, коментират еколозите. Затова в момента техните усилия са насочени към облекчаване на условията за достъп до земи под аренда за младежите.

 

Водещи

Най-четени