Как глобалното затопляне причинява пожари? 30.06 | 15:33

Повече топлина - по-бързо топящ се сняг, повече изпаряване и др.

От Филипа Тодева

Как по-точно глобалното затопляне увеличава риска от горски пожар? Чрез създаване на условия на мястото, където може да възникне той, поясняват от TheDailyGreen.

Ето четири начина, по които глобалното затопляне на Земята може да предизвика изсушаване на растителността и изгаряне на големи площи:

1. Повече топлина - по-бързо топящ се сняг - когато дойде сезонът, през който предпоставките за горски пожар са най-много, "буфер” на положението се явява разтопеният сняг, който напоява почвите и растенията. С глобалното затопляне снеговалежите през зимата са значително по-малко от предходни години, което води до намаляване на пълноводността на реките, които се образуват от разтопяването на снеговете. По тази причина силата въпросният "буфер” всяка година отслабва.

2.Повече топлина - повече изпаряване: По същия начин, независимо от нивото на влагата, която се влива в долините, тя е по-вероятно да се изпари преди въобще да попие в растенията. Този процес води до изсушаване на растителността.

3.Повечето топлина - нови дървесни вредители: След затоплянето климатът предразполага появата на повече дървесни бръмбари, които в качеството си на вредители отслабват или убиват дървесните стълбове и клони. Така се появяват повече дърва за огрев и по-малко, които да помагат на екологичното равновесие.

4.Повече топлина - по-силни бури: Учените са наблюдавали формирането на по-чести, интензивни бури, в резултат на по-топъл климат. Това означава и повече светкавици, които могат да възпламенят горски пожари, както и облаци от дъжд, които наводняват земята, вместо да и помагат.

Ново проучване прогнозира, че промените в разпределението на растителността в условията на променящ се климат ще имат повече общо с пожарния риск, отколкото промяната на самия климат. Така че, при правилно колонизиране на растенията, те сами ще могат да намалят риска от пожар, предпоставка за който е глобалното затопляне.

Водещи

Най-четени