Как да защитим тигрите на земята? 29.07 | 15:53

Световният фонд за дивата природа апелира те да бъдат преброени

От Лазар Тодоров

За да бъдат ефикасно защитени тигрите в 7 азиатски страни, на чиито територии популацията на големите котки е намаляла с 97%, те трябва да бъдат преброени, апелира Световният фонд за дивата природа.

"Докато не знаем какъв е броят на тигрите и къде живеят, няма да разберем как ефикасно да ги защитим", призовава Михаел Балцер, ръководител на подетата от фонда глобална инициатива за тигрите.

Призивът е отправен към Малайзия, Индонезия, Тайланд, Мианмар, Лаос, Камбоджа и Виетнам. Още преди 4 години, през 2010 година 13 страни, на чиято територия се срещат тигри, се ангажираха броят на популациите на дивите животни да бъде удвоен. По това време големите котки в тези райони наброяваха около 3200 екземпляра.

"Това бе просто една преценка, измина една трета от този период и ще трябва да преминем на по-висока скорост, ако искаме целта да бъде постигната", поясни Балцер.

Тигрите стават жертви най-вече на бракониери. Пътят на трафикантите минава от Индия за Китай, където части от телата на тигри се продават скъпо, защото от 1500 години са използвани в традиционната медицина и като афродизиак.

Водещи

Най-четени