Камери надничат в личния живот на животните 13.02 | 10:19

Устройствата ги предпазват от бракониери

От Теодора Кокаланова

С помощта на съвременните технологии в природен парк "Златни пясъци" край Варна изучават подробности от живота на местните представители на фауната и флората. Видеокамерите са осигурени по линия на европейски проект, финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", съобщи БТА.

Целият проект е на стойност 405 345 лева. Основният акцент в него е опазването, поддържането и възстановяването на местообитанията на характерните за парка видове растения и животни. Поставените видеокамери са общо 11, разказват ръководителят на проекта Красимира Аскерова и Йордан Костадинов, който е координатор на една от дейностите.

7 от тях са стационарни, а останалите - мобилни. На всеки 15 дни местата на подвижните снимащи машини се променят. Благодарение на техниката имаме възможност да станем свидетели отблизо поведението на доста животни, разказва Костадинов.

По думите му управата на парка вече разполага със записи как нощува, яде и се държи сърната. От пернатите интерес за специалистите са голям и малък ястреб, заснети при едно от блатата в тяхната ловна територия. Сред записите има и подробности от ежедневието на майка патица с 11 малки.

Покрай фауната и флората, те снимат и поведението на двукраките посетители на парка. И тъй като камерите нямат чувство за деликатност сред записите има и "местообитания" на любовни двойки от човешкия вид.

Експертите са категорични, че нарушенията в парка са намалели. Традицията да се изхвърлят строителни отпадъци по поляните вече е сведено до минимум. Незаконната сеч на територията на парка също намалява.

Няма и ловджии-бракониери, макар че в гората има доста видове, които представляват интерес, посочва Костадинов. Традицията за бране на кокичета и минзухари също замира. Експертът уточнява, че тази дейност винаги е била забранена, но макар че са поставени големи табели с предупредителни надписи, никой не им е обръщал сериозно внимание.

Природният парк е вторият обявен за такъв в страната и вече е на 71 години. През лятото, особено събота и неделя, сме преброявали над 2000 души посетители, разказва Аскерова.

За съжаление обаче не всички чистят след себе си, признават експертите. Въпреки изключенията, като цяло хората внимават и във вътрешността си паркът е чист. По шосетата, които всъщност го ограждат, картината е съвсем различна. Замърсявания има и на някои от най-популярните поляни.

В рамките на проекта специалистите в парка са положили особени грижи за местообитанията на орхидеите. В "Златни пясъци" се срещат 12 вида от тези красиви представители на флората.

Орхидеите са много особен вид, те са индикатор за промени в климата, разяснява Костадинов. По думите му тези цветя могат 50 години да стоят в земята и да не се показват, но ако "усетят", че климатът е добър, излизат и цъфтят.

Ако орхидеите намалеят или не цъфтят, значи има проблем. Затова техните местообитания трябва да се пазят, защото са важни и за животните, и за хората.

Водещи

Най-четени