Канада остави Протокола от Киото в миналото 13.12 | 07:24

Страната се възползва от правото си да се оттегли от спазването му

От Филипа Тодева

Канада се отказа от Протокола от Киото за намаляване на въглеродните емисии, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. След провала на климатичната конференция в Дърбан, Южна Африка борбата с климатичните промени понесе пореден удар с оттеглянето на първата страна от Протокола.

В Дърбан страните от ООН се съгласиха да продължат действието на документа с още пет години. Това, което не се е харесало на канадците, които са сред най-големите производители на енергия, е, че в споразумението не участват страните, които имат най-голям разход на емисии. "За Канада Киото остава в миналото. Използваме законното си право официално да се оттеглим от Протокола", каза министърът на околната среда Питър Кент.

Сега Канада ще трябва да плати глоби за 13,6 милиарда щатски долара по силата на Протокола от Киото, защото няма да намали въглеродните емисии до изискваното равнище през 2012 г. Министърът увери, че Канада ще продължи да работи за нов глобален договор, който да задължи всички страни да намалят въглеродните емисии. Reuters припомня, че най-големите замърсители - Китай и Индия не участват в Протокола от Киото.

Водещи

Най-четени