Картират и определят състоянието на местообитания и видове 14.06 | 15:20

Две години 120 екипа от експерти по природозащита ще извършват теренни проучвания в страната

От Андриян Георгиев

Две години 120 екипа от експерти по природозащита ще извършват теренни проучвания в страната в изпълнението на проект за картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове.

Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, цитирана от БТА.

Целта на проекта е в национален мащаб по едни и същи методики да се извършат теренни проучвания за  картиране и определяне на природозащитното състояние на 87 природни местообитания и 119 вида.

Обект на проучванията ще бъдат и миграционните трасета на 40 вида птици от мрежата Натура 2000.

Стойността на проекта е 25 863 637 лв., от които 21 984 091 лв. са от Европейския фонд за регионално  развитие, а 3 879 545 лв. е националното съфинансиране. 

Проектът се управлява от дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерството на околната среда и водите.

Външните изпълнители, които ще осъществяват основната дейност по проекта, са консорциум "НАТУРА България" и обединение "ЕКОНЕКТ". Консорциумът ще извършва картиране и определяне природозащитното състояние на безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги, бозайници, висши растения, мъхове и природни местообитания. Обединението ще се занимава с определяне и минимизиране на рисковете за дивите птици и ще извършва наблюдения на миграцията.

Реалните теренни проучвания ще започнат в началото на юли. Резултатите от тях ще бъдат използвани при вземането на решения за опазване на биологичното разнообразие, при разработването на бъдещи планове за  управление, при ОВОС и доклади, свързани с инвестиционни проекти. 

Най-четени