Кен и Барби се сдобриха 07.10 | 21:04

Производителят на играчки Mattel се съобрази с исканията на еколози

От Нели Минчева

След месеци на натиск от страна на природозащитната организация Greenpeace производителят на играчки Mattel най-после даде дългоочаквания отговор на обвиненията, че с дейността си допринася за незаконното изсичане на дъждовни гори в Азия.

През юни еколозите разпространиха видео, в което кукла Кен зарязва своята приятелка Барби – един от ключовите продукти на Mattel, защото разбира какъв ужасен ефект има нейната работа върху природата.

Проблемът при играчките на производителя всъщност е в това, че според Greenpeace те се опаковат в евтина хартия, добивана на азиатския континент след сеч на защитени гори.

В свое изявление от началото на този месец най-голямата компания за играчки в света посочва, че ще промени политиката си и ще се придържа към принципите на устойчивото развитие.

По-конкретно, от Mattel посочват, че ще увеличат дела на рециклираната хартия при направата на опаковките. До края на настоящата година този дял трябва да достигне 70%, а до края на 2015 г. - 85 на сто. Не се уточнява какво е числото в момента.

Освен това се обещава, че ще бъде "избягвана" употребата на дървесни влакна от "противоречиви източници", като ще бъде и повишен делът на партньорските фирми, доставящи материали от сертифицирани източници.

От Greenpeace изказаха задоволство от получените обещания, посочвайки, че действията на Mattel са сложили край на драмата, разразила се във връзката на Барби и Кен заради изсичането на горите.

Водещи

Най-четени