Киселинните океани също са виновни за Великото измиране 15.04 | 09:41

Учените анализирали породи, които са били дъно на древен океан

От iNews.bg

Измененията в океаните на Земята, предизвикани от изключителната вулканична активност, в голяма степен са отговорни за най-мащабното измиране в историята на нашата планета.

За това свидетелстват резултати от ново изследване, публикувано в сп. Science.

Великото пермско измиране, случило се преди около 252 млн. години, е унищожило повече от 90% от морските видове и над две трети от животните, живеещи на сушата.

Приблизително по същото време океаните на Земята са погълнали огромно количество въглероден диоксид от вулканичните изригвания. Това е изменило химичния състав на океаните и е увеличило тяхната киселинност, което е повлякло след себе си катастрофални последствия за живите създания на нашата планета.

За това свидетелстват резултатите от изследвания на международен екип учени, ръководени от учени от Единбургския университет. Това е първата научна работа, възлагаща вината за масовото измиране на повишената киселинност на океаните. Преди изследователите обвиняваха за най-мащабното измиране микробите, образувани на континента Пангея и хипотетичен диск от тъмна материя.

Учените анализирали породи, открити на територията на днешните Обединени арабски емирства (в далечните времена тези земи са били дъно на древен океан). Получените данни помогнали да се разработи климатичен модел на времената на измирането – каменните породи са съхранили подробен летопис на измененията на океанските условия в древността.

До какви изводи са стигнали учените, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени