Киселинността на океаните "топи" някои морски охлюви 26.11 | 15:17

Климатичните промени застрашават морските екосистеми

От Диана Цветкова

Черупките на някои морски охлюви в Южния океан край Антарктика се разтварят заради повишената киселинност на водите, съобщава сп. Nature Geoscience, цитирано от БТА.

Годишно океаните поглъщат около една четвърт от въглеродния диоксид, който се освобождава в атмосферата. Нивата на парниковия газ във въздуха обаче се повишават, а попадайки в океаните, въглеродният диоксид увеличава киселинността на водите.

Повишаването на киселинността на океаните е един от ефектите от климатичните промени и застрашава кораловите рифове, морските екосистеми и дивата природа.

Учените от Британското антарктическо проучване, американското Национално управление по изследване на водите, холандския Кралски институт за морски изследвания и редица международни институции са установили, че черупките на морските охлюви птероподи в Южния океан се разтварят в резултат на повишената киселинност.

Това не е пагубно за създанията, но ги прави по-уязвими на инфекции и хищници. Това на свой ред е сериозна заплаха за хранителната верига, тъй като морските охлюви са ценен източник на храна за много птици и риби.

Птероподите освен това са индикатор за здравето на морската екосистема.

Водещи

Най-четени