Китай: Икономическите неволи не са извинение за бездействие по климата 22.11 | 18:23

Китай настоява за продължаване на Протокола от Киото

От Андриян Георгиев

Икономическите проблеми в Европа и навсякъде по света не трябва да засягат сключването на нов пакт за борба с глобалното затопляне, заяви представител на китайските власти в навечерието на важните климатични разговори в Южна Африка. Делегати от близо 200 страни ще разговарят от понеделник (28 ноември) до 9 декември в Дърбан като част от маратонските преговори, водени от ООН, за по-широко споразумение за ограничаване нарастването на емисиите от парникови газове, тъй като светът е изправен пред покачване на морското равнище и други сериозни проблеми с климата, пише Reuters.

"След финансовата криза всяка страна има свои проблеми, но тези проблеми са временни", каза Шие Женхуа, заместник-директор на Комисията за национално развитие и реформи на Китай.

Властите в Пекин изтъкват, че икономическите сътресения в Европа и политическите вълнения в Северна Африка са изтикали климатичните промени далеч назад в глобалните приоритети, засенчвайки разговорите през следващата седмица и подкопавайки плановете за предоставяне на пари и техническа подкрепа за бедните страни, за да се адаптират към измененията на климата.

"Климатичните промени не са без значение на този етап, но не са толкова изпъкващи, но аз мисля, че те отново ще привлекат вниманието на международната общност през 2015 г. след новата порция оценки на учените относно климатичните промени", казва Шие Женхуа.

Тези думи на Женхуа отпращат към обещанието на държавите да редуцират емисиите си парникови газове и към важния доклад за климата на Междуправителствения панел за промените в климата, който се очаква да излезе през 2013-2014 година.

На последния кръг от преговори през 2010 г. в Канкун, Мексико, всички страни се съгласиха за незабавно финансиране в размер на 30 млрд. долара още до 2012 г., с които да се подпомогнат бедните страни да се адаптират към въздействието на нарастващите температури и промяната в поведението на времето. Плановете са за увеличение на сумата до 100 млрд. долара на година до 2020 г.

Шие каза още, че ангажиментът за предостяването на 30 млрд. долара е малко вероятно да бъде изпълнен, но изрази надежда, че механизмът за зелен климатичен фонд все още може да бъдат създаден в Дърбан.

"Ние разбираме трудностите, които срещат западните страни, но проблемът, за който говорим сега, е механизъм за дългосрочно финансиране, докато икономическите проблеми са временни", посочи Женхуа.   

С малкия напредък, очакван в Дърбан, разни екологични групи алармират, че времето бързо изтича, ако светът иска да остане под 2 градуса по Целзий увеличение на световната температура през следващите няколко десетилетия.

Ребусът "Киото"

Шие Женхуа потвърди подкрепата на Китай за удължаване на Протокола от Киото отвъд неговия първи период с "поети ангажименти", приключващ през 2012 г., въпреки опозицията на редица развити страни. Протоколът от Киото определя тавана на емисиите на около 40 богати държави.

"Как да разрешим този проблем е всъщност централен, изключително ключов проблем на срещата в Дърбан", каза Шие.

Пекин е един от големите победители от Механизма за чисто развитие на Протокола от Киото, който позволява индустриализираните страни да печелят по-големи квоти от въглеродни емисии чрез инвестиране в чисти технологии в развиващите се страни.

Китай има най-големия брой проекти по Механизма за чисто развитие и неговият успех накара Европа, най-големият пазар за въглеродни квоти, да търси промени в Механизма за чисто развитие на протокола от Киото след 2012 г., посочвайки, че в момента той не защитава околната среда.

Русия, Канада и Япония заявиха, че няма да подкрепят втора фаза на съкращаване на емисиите по Протокола от Киото, посочвайки, че това е безсмислено, ако най-големите източници на емисии – Китай и САЩ, не се съгласят на обвързващи ограничения.

Шие Женхуа допълни, че защитата на околната среда се използва като извинение, защото при разговорите в Копенхаген по климатичните промени през 2009 г. 57% от всички обещани съкращения на емисиите дойдоха от бедните държави. Китай обеща да намали интензивността на CO2 - обемът произведен CO2 за единица БВП – с 40-45% от 2005 до 2020 година, като някои учени оценяват, че това намаление може да бъде еквивалент на общите емисии CO2 за година, които Великобритания изпуска в атмосферата.

Китайският представител каза още, че Китай ще осъществи също така икономии на енергия, еквивалентни на произведената енергия от 670 млн. тона стандартни въглища, както и налагане на подходящ лимит на използването на енергия през периода 2011–2015 година.

Китай все още се надява да прекрати патовата ситуация, в която са изпаднали богатите и бедните страни, призовавайки индустриализираните нации, които не желаят да подпишат Протокола от Киото, да положат сравними усилия, за да намалят емисиите си. Китай също така призовава бедните държави да направят свои собствени доброволни съкращения в зямана на технологична и финансова подкрепа, каза Шие Женхуа.

"Ако всичко това се случи, а именно – ако всяка страна би предприела действия за намаляване на затоплянето на климата, проблемът с околната среда ще бъде решен, а и те биха също така отговорили на изискванията и задълженията, поети на срещата в Канкун през миналата година", зъвърши Шие Женхуа. 

Водещи

Най-четени