Китайски инвеститори се оплакаха от по-ниските цени за тока от ВЕИ 20.06 | 10:49

Новите преференциални цени влизат в сила от 1 юли

От Север.бг

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) оповести нови префернциални цени на електрическата енергия, произвеждана от възобновеяме енергийни източници (ВЕИ).

За представителите на Българо-китайската търговско-промилена камара тези нови цени са "основа за силно притеснение", пише Север.бг.

Председателят на камарата е изпратил отворено писмо, в което е описано притеснението, че промените водят до икономическа непредсказуемост за инвеститорите от Китай, които се опитват да се адаптират към условията у нас.

"В момент, в който вече са похарчени значителни средства и време, настъпва тази рязка промяна в условията за правене на бизнес в България", коментира председателят на организацията Виктор Азманов.

От Камарата апелират Докладът за определяне на преференциални цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници за периода юли 2012 – юни 2013, да бъде преработен и съобразен с реалните икономически показатели и реалните инвестиционни разходи за развитието на "зелената енергия".

От 1 юли в сила ще влязат нови цени за "зелената енергия". Предвидено е сериозно намаление - за произвежданата от вятъра - с между 20 и 30%, а от слънчеви панели - с до 50%. Обяснението на ДКЕВР е, че има бум на инвестициите в централи, произвеждащи енергия от ВЕИ, а технологията е поевтиняла.

Водещи

Най-четени