Климатична опасност дебне животните в бъдеще 13.06 | 17:09

41% от всички видове птици и 22% от коралите са категоризирани като силно уязвими

От Елица Елефтерова

Много видове птици, земноводни и корали, които сега не са под заплаха от изчезване, ще бъдат застрашени в бъдеще заради климатичните промени. Затова е погрешно да се изключват от плановете за опазване на природата, съобщава Reuters, позовавайки се на резултатите от международно проучване, информира БТА.  

Тропическите гори на Амазония са сред местата, където повече видове птици и земноводни ще бъдат застрашени от повишаването на температурите. Сред най-уязвимите ще бъдат индонезийските корали.

Бъдеща заплаха грози птици като императорските пингвини и домашната кукумявка, и земноводни като вид дъждовна жаба и саламандрите, които засега не са застрашени.  

В общи линии 41% от всички видове птици, 29% от земноводните и 22% от коралите са категоризирани като "силно уязвими от климатичните промени, без понастоящем да са застрашени".  

Мерките за съхранение на видовете трябва да бъдат ревизирани, за да се вземат предвид очертаващите се климатични рискове, препоръчват авторите на проучването от Световния съюз за опазване на природата.

"Климатичните промени все още не са най-голямата заплаха. Загубата на хабитати заради увеличаващата се човешка популация, свръхексплоатацията и инвазивните видове на този етап са основната причина за изчезване на растения и животни", пишат авторите на проучването в сп. "PlOS ONE".

Водещи