Климатичните промени разделиха Запада и Русия в ООН 21.07 | 09:47

Западът настоява, че климатичните промени засягат мира и сигурността на света

От Андриян Георгиев

Западните държави влязоха в конфликт с Русия и развиващите се страни вчера в Съвета за сигурност на ООН относно въпроса, дали климатичните промени са въпрос на сигурността, информира Ройтерс.

Дипломати посочиха, че Русия първо е блокирала приетата декларация по въпроса от Съвета, състоящ се от 15 държави, но по-късно се е съгласила на ревизиран, омекотен вариант на текста, който говори за "възможни въздействия върху сигурността", които климатичните промени предизвикват.

Разногласията се случиха, след като Съветът за сигурност официално обсъжда екологичния въпрос за първи път през последните 4 години. 

Дебатът се състоя на фона на предупреждението на генералния директор на Програмата на ООН за околната среда Ахим Щайнер, че с ускоряването на промените в климата, природните  бедствия ще се увеличат чувствително, а това ще има последици за глобалната сигурност.

В разискването, предизвикано от Германия, която през този месец председателства Съвета за сигурност, представителите на западните държави са посочили, че нарастващите засушавания, причинени от климатичните промени, са допринесли за конфликтите в суданския регион Дарфур, както и в Сомалия, където ООН посочи, че гладът е засегнал две области.

Представителят на САЩ в ООН Сюзън Райс каза, че Вашингтон е твърдо убеден, че Съветът за сигурност "има изключителна отговорност да се обърне към очевидните последици за мира и сигурността, които предполагат климатичните промени, и трябва да "започне сега".   

Обаче руският пратеник Александър Панкин коментира, че Москва била "скептична" относно опитите за поставянето на последиците от климатичните промени в дневния ред на Съвета за сигурност, дефинирани като опасности пред международния мир и сигурност.   

"Ние сме убедени, че включването на Съвета за сигурност в редовното разглеждане на въпроса с климатичните промени няма да донесе каквато и да е добавена стойност, а единствено ще доведе до продължаващо нарастване на политизацията на този въпрос и нарастване на разногласията между страните", заяви Панкин.   

Непостоянните членове на Съвета за сигурност Индия и Бразилия също посочиха, че имат съмнения, дали Съвета следва да бъде въвличан. Индийският представител каза, че Съветът "няма средства да се справи със ситуацията". 

Водещи

Най-четени