Кой определя дали е топло или студено 09.02 | 13:44

От милиони години корените на дърветата в планинските райони регулират глобалния климат, като предотвратяват възможността земната атмосфера да стане прекалено гореща или прекалено студена

От Кремена Бедерева

От милиони години корените на дърветата в планинските райони регулират глобалния климат, като предотвратяват възможността земната атмосфера да стане прекалено гореща или прекалено студена, сочат резултатите от британско изследване.

Учени от Оксфордския университет и университета в Шефилд си дали сметка, че когато температурите са по-високи, израстват по-тънки листа по дърветата в планините, а почвата омеква. Високите температури са също в основата на по-бързото израстване на корените на дърветата.

При по-мека почва бързо растящите корени могат по-бързо и по-ефикасно да разчупят скалите под земята и да раздробят минералите в нея. По този начин се улеснява процес, при който раздробеният материал се комбинира с въглероден диоксид. Става въпрос за "извличане" на въглероден диоксид от атмосферата и охлаждане на планетата.

"Изследването разкрива, че дърветата могат да са като спирачка за екстремни климатични промени, а корените на дърветата в планините в тропически райони, като например Андите, играят огромна роля, заяви съавторът на изследването Ядвиндер Мали от Оксфордския университет. Все пак този процес отнема милиони години и не може да направи много за забавяне на глобалното затопляне през този век."

Учените изследвали корените на различни видове дървета в Андите, допълва БТА. Така заключили, че корените на дърветата в планински райони играят най-голяма роля като стабилизатор на климата. Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.

Най-четени