Кой страда най-много от климатичните промени? 28.12 | 10:08

Оказва се, че най-уязвими от глобалното затопляне са... застрахователите

От Георги Георгиев

Все още не знаем как глобалното затопляне реално ще промени света в близките десетилетия и столетия и какви точно ще бъдат ефектите му върху живата природа.

Едно обаче е явно – климатичните промени се отразяват много сериозно на световната икономика.

Във финансово отношение загубите, които природните катаклизми оказват върху икономиката, възлизат на колосалната сума от 1,2 трлн. долара ежегодно всяка година, като немалка част от тези средства изтича от застрахователните компании. Това показват анализите на експертите, цитирани от Insmarket.

Обемът на застрахователния бизнес се оценява на 7% от световния БВП. Това сочи анализ за връзката между застрахователната индустрия и глобалните климатични промени, направен от Ели Уилкинсън от изданието Ars Techinica.

Природните катастрофи, предизвикани от стремително променящите се природни условия в Северна Америка, са нараснали пет пъти за последните 30 години. Само ураганът "Санди" струва на Ню Йорк 80 млрд. долара.

Естествено, застрахованите клиенти получават обезщетения за нанесените от природата щети – обемът плащания от застрахователите, отчитайки инфлацията, се е удвоил от нивата си през 80-те години на миналия век и към момента възлиза на около 50 млрд. долара ежегодно.

С цел по-правилно изчисляване на риска застрахователите инвестират сериозни средства в проучване на промените на климата. Отчитайки бързо променящата се среда, компаниите са изправени пред ново изпитание: опасността рисковете, свързани с климатичните промени, да нараснат дотолкова, че да бъдат обявени за незастрахователни. Всеки четвърти мениджър сред западните застрахователи се страхува от отговорността, която компанията му може да понесе заради искове, свързани с промени на климата.

Много застрахователи вече започват да изключват такива рискове от своите договори. Ето защо Lloyd’s of London неотдавна обяви рисковете, свързани с измененията на климата, за главен проблем в световен мащаб пред застрахователните компании днес.

Водещи

Най-четени