Който рециклира, не плаща еко такса 31.05 | 14:51

Общините, които оползотворяват боклука си, няма да плащат допълнителни такси

От Кремена Бедерева

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи, че общините, които рециклират и компостират битовите отпадъци, няма да заплащат допълнителни екологични такси, предаде БТА.

Във Варна Караджова подчерта, че финансовите облекчения ще бъдат приети в новия закон за управление на отпадъците, чието приемане в парламента предстои. 

Еко-министърът отбеляза, че вече има напредък при изготвянето на регионалните проекти за управление на отпадъците, които ще се финансират по ОП "Околна среда". Най-добре се представя община Ботевград, където депото ще бъде пуснато в експлоатация през това лято.

Още седем регионални системи в страната са в процес на изграждане и може би за още 8 или 10 ще бъдат сключени договори до края на годината, смята Нона Караджова.

Към 2020 г. всяка страна в ЕС трябва да оползотворява най-малко 50% от отпадъците, които могат да се рециклират, и да намали многократно биоразградимите, които се депонират. У нас до 2016 година общините трябва да оползотворяват 35% от отпадъците, а през 2018 г. процентът да нарасне до 45. Ако изпълнят тези критерии те ще бъдат  освободени от такси. 

Водещи

Най-четени