Колко дълго остават в почвата нитратите от торовете? 22.10 | 12:32

Те могат да замърсят подпочвените и водите на повърхността, сочи изследване

От Цанка Донкова

Остатъци от нитратите в азотните торове могат да останат десетилетия наред в почвата и да замърсят подпочвените и водите на повърхността, сочат резултатите от изследване, съобщава France Press.

Нитратите не се поглъщат изцяло от културите.

Учени изследвали остатъци от нитрати, които били белязани с радиоизотопи на селскостопански обект във Франция, където торове били използвани през 1982 г. Там били отглеждани захарно цвекло и пшеница.

30 г. по-късно екипът под ръководството на Матийо Себило от Парижкия университет установил, че културите са използвали 61-65% от торовете, докато 12-15% все още се съдържали в органична материя в почвата.

Голяма част от тези остатъци от торове са проникнали дълбоко в почвата, стигнали са до подпочвени води и ще останат в почвата още най-малко 50 години, допълва БТА.

"Тъй като нитратите в торовете може да "заразят" слоевете питейна вода в почвата и реките, както и крайбрежните морски екосистеми, устойчивостта им за толкова дълъг период предизвиква тревога", отбелязаха авторите на изследването.

Те допълват, че в редица райони по света азотът в торовете е в по-големи количества от необходимото. Замърсяването на почвата и реките с нитрати от азотните торовете е по-голямо в Европа, отколкото в САЩ, където земеделието е екстензивно, докато на Стария континент е интензивно."

Преди двайсетина години в Европа бе въведена система с "междинни" култури, които улавят в капан нитратите. Тези растения – фуражна рапица и фацелия (синя паричка), се засаждат след културите и поглъщат остатъците от нитратите.

Водещи

Най-четени