Колко помни един делфин - колкото един слон 07.08 | 21:15

Делфините притежават "слонска памет" и могат да разпознаят характерния сигнал на свой събрат

От Кремена Бедерева

Делфините притежават "слонска памет" и могат да разпознаят характерния сигнал на свой събрат след 20-годишна раздяла, установи американско проучване, цитирано от световните медии.

И слоновете се славят с репутацията, че никога не забравят някой от своите. Но според автора на изследването Джейсън Брук от университета в Чикаго, тези твърдения се основават единствено върху "анектодични доказателства". Що се касае до делфините, за тях вече е доказано, че те притежават най-силната памет в животинското царство, установена с научни методи, допълва БТА.

Проучването на Джейсън Брук се съсредоточило върху дългосрочните спомени на делфините и способността им да разпознават специфичните сигнали, които те издават и които носят "личния им подпис". С тези позивни те представят нещо подобно на името си и то бива веднага разпознато от себеподобните им.

Американският биолог се опитал да установи колко дълго пазят тези морски бозайници в паметта си информацията за идентификационния сигнал на свой събрат. Неговото изследване обхванало 43 делфина. Тези 6 структури са си разменяли през годините делфини помежду си, като са запазили точни данни за тяхната история.

В рамките на експеримента на морските обитатели им били пускани записи на сигнали на техни събратя. Те реагирали на тези, с които са били в контакт, дори и да са минали много години от тогава.

"Когато чуят позивната на делфин, когото познават, те бързо се приближават до високоговорителя, отбелязва Брук. Те започват да кръжат около него и също издават звуци, като държат да получат отговор!" Изследователят посочва примера на самките Али и Бейли, които били на 2 и 4 години, когато живеели заедно в аквапарк във Флорида.

Днес Али е настанена в чикагската зоологическа градина Брукфийлд, а Бейли - в резерват на Бермудите. Двадесет години и шест месеца след последната им среща Бейли прекрасно разпознава записаните сигнали на Али. Според Брук делфините разполагат със социална памет, много близка до тази на хората.

Водещи

Най-четени