Колко струва на света гневът на майката природа 03.01 | 16:14

През 2012 г. природните катастрофи са причинили щети за 160 млрд. долара

От Филипа Тодева

През миналата година природните катастрофи са причинили щети за 160 милиарда долара, а застрахователните загуби възлизат на 65 милиарда долара.

Данните са в световен мащаб, съобщава застрахователната компания Munich Re. Около 67% от общите загуби и 90% от застрахователните са понесени от САЩ. Най-голямата застрахователна загуба през миналата година е причинена от урагана Санди. Щетите се оценяват на 25 милиарда долара.

Като цяло загубите са били значително по-ниски в сравнение с предходната година, когато земетресенията в Япония и Нова Зеландия и тежките наводнения в Тайланд причиниха огромни щети.

През 2011 година общите загуби на САЩ се равняват на 400 милиарда долара, а застрахователните – 119 милиарда, което също е рекордна сума.

Около 9500 души са загубили живота си в природни катастрофи през миналата година.

Като най-тежкото бедствие за САШ се посочва Санди – бедствие, което до голяма степен разкри уязвимостта, особено там, където инфраструктурата е критична. Около 80 души загубиха живота си в Хаити, Ямайка и Куба. Общият брой на жертвите е 210.

Тежко беше положението и за Филипините. Там тайфунът Бофа отне над 1000 човешки живота. Десетки още са в неизвестност.

Гневът на майката природа не подмина и Европа, където големи земетресения в Италия причиниха тежки щети през май. Загубите са близо 16 милиарда долара.

В България все още се възстановяваме от труса от 22 май и множеството вторични трусове. Все още жители на Перник нямат дом. За нашия мащаб, щетите са наистина големи.

Ще помним и потопа в село Бисер. Там спукване на язовирна стена отнесе къщите на хората, а десет души загинаха в ледените води на язовир "Иваново".

Водещи

Най-четени