Компостирането на храна набира популярност в САЩ 26.04 | 16:01
Само във Сан Франциско за 15 г. са компостирани 835 хил. тона хранителни отпадъци
Ресторантьорството безспорно е един от бизнес секторите, в които отпадъците са неизменна част. Всъщност в общия случай храната, която заведенията купуват и приготвят, е повече, отколкото клиентите могат да консумират.
Какво се случва с тази храна, която остава? Отива на боклука, естествено. Там, където от нея няма полза. В САЩ обаче набира популярност нова практика, която намира отговор и на този проблем, пише в. "Ю Ес Ей Тудей". Това е компостирането.
Компостирането е естествен процес, чрез който се осъществява контролирано разграждане на органични материали (каквито са храните), като крайният материал е хумусоподобен материал т.е почва.
Промяната на мисленето в САЩ вече се забелязва, твърди Майкъл Осман, изпълнителен директор на Асоциацията на зелените ресторанти. В Калифорния доста общини прокараха наредби, с които задължават намаляването на отпадъците, складиращи се на сметища. Това принуждава особено ресторантите да търсят други начини за изхвърляне на боклука и компостирането идва като естествен отговор.
Типичен пример за развитие е Сан Франциско – през 1996 г. там започва пилотна програма за компостиране, през 2001 година програмата става доброволна, а през 2009 година е вече задължителна, особено за 5-те хил. ресторанта на града. За 15 години са компостирани 835 хил. тона хранителни отпадъци.
Водещи
-
15 хиляди аплодираха Лили (СНИМКИ, ВИДЕО)
Сред тях бяха Симеон Сакскобурготски, княз Борис и княгиня Калина, а примата им посвети...
15.12 | 14:30
-
Опасни ядки заливат пазара
15.12 | 14:00
-
Рая Назарян: Сглобката не трябва да бъде повтаряна
Върви се към "трудна" коалиция в НС
15.12 | 13:20
Най-четени
-
Петрохан е опесъчен и е проходим при зимни условия
Нов сняг е паднал тази нощ в прохода
15.12 | 10:20
-
Азис с признание за Тони Стораро
15.12 | 10:42
-
Вдигат с 50 лева прага за получаване на детски надбавки
Прагът за достъп до помощите се увеличава, което е свързано най-вече с вдигането на...
15.12 | 10:00