Компостирането на храна набира популярност в САЩ 26.04 | 16:01

Само във Сан Франциско за 15 г. са компостирани 835 хил. тона хранителни отпадъци

От Георги Георгиев

Ресторантьорството безспорно е един от бизнес секторите, в които отпадъците са неизменна част. Всъщност в общия случай храната, която заведенията купуват и приготвят, е повече, отколкото клиентите могат да консумират.

Какво се случва с тази храна, която остава? Отива на боклука, естествено. Там, където от нея няма полза. В САЩ обаче набира популярност нова практика, която намира отговор и на този проблем, пише в. "Ю Ес Ей Тудей". Това е компостирането.

Компостирането е естествен процес, чрез който се осъществява контролирано разграждане на органични материали (каквито са храните), като крайният материал е хумусоподобен материал т.е почва.

Промяната на мисленето в САЩ вече се забелязва, твърди Майкъл Осман, изпълнителен директор на Асоциацията на зелените ресторанти. В Калифорния доста общини прокараха наредби, с които задължават намаляването на отпадъците, складиращи се на сметища. Това принуждава особено ресторантите да търсят други начини за изхвърляне на боклука и компостирането идва като естествен отговор.

Типичен пример за развитие е Сан Франциско – през 1996 г. там започва пилотна програма за компостиране, през 2001 година програмата става доброволна, а през 2009 година е вече задължителна, особено за 5-те хил. ресторанта на града. За 15 години са компостирани 835 хил. тона хранителни отпадъци.

Водещи

Най-четени