Контейнерите в Бургас стават "умни" 11.04 | 18:13

Те ще бъдат дезинфекцирани и ще се отварят с педал

От Ралица Стоянова

Започна поставянето на автоматизираните контейнери на територията на община Бургас, информират от пресцентъра на местната администрация. Първите 10 съда вече са разположени в ж.к. "Славейков".

"Умните" контейнери отговарят изцяло на европейските изисквания за безопасно ползване. Те са с частично отварящ се капак, който се повдига чрез натискане на педал.

Освен това съдовете са дезинфектирани със специален антибактериален прах по италианска технология. Вместимостта им е 1100 литра.

Поетапно в града ще бъдат поставени 2000 нови автоматизирани контейнери като част от дългосрочната инвестиционна програма на сметопочистващата фирма "Титан", която има договор с общината.

До края на 2013 г. в Бургас ще бъдат разположени още 590 "умни" места за отпадъци.

"Предвидено е за около две години да бъдат закупени съоръжения за над 2 млн. лева", обясни пред Econ.bg регионалният управител на консорциума Борислав Ангелов.

В инвестиционната програма за тази година е предвидена още подмяната на 300 улични кошчета за смет с нови, доставка на 100 допълнителни съда и още специализирана техника за поддържане на чистотата на пешеходните и улични зони.

Водещи

Най-четени